Knäskydd – Hur det funkar & tips

ont i knäVåra knän får ta många smällar i livet. Många träningsformer innebär dessutom att knäna utsätts för extra belastning liksom olika tryck och stötar – beroende på vilken idrott det handlar om. Då kan knäskydd bli aktuellt för att avlasta ömmande och skadade knän.

Det är lätt hänt att knäna utsätts för överbelastning och likaså skadas i samband med träning. I dag finns det flera olika varianter på knäskydd som hjälper till vid olika sorters problem och besvär relaterade till knäna. Med knäskydd kan du fortsätta träna och slipper smärtan som uppstår när leder och muskler känns stela och ömma. Utan knäskydd kan det i stället innebära att du belastar andra kroppsdelar på fel sätt på grund av smärtan och kan därmed skada dig ännu mer.

Genom att investera i ett bra knäskydd kan du lindra det onda och dessutom förebygga eventuella framtida knäproblem. Med ett knäskydd kan du alltså träna ändå och därmed stärka musklerna som finns runt knäleden. Se till att du köper rätt knäskydd för ditt besvär eller om du vill ha ett skydd som verkar i förebyggande syfte.

Det finns flera olika knäskydd och knästöd och produkterna kan delas in i flera olika kategorier beroende på vad deras primära uppgift är som exempelvis:

 • Basic: Med knäskydd klassade som basic får dina knän stöd och värme samtidigt som knäskydd i denna kategori verkar smärtdämpande och motverkar fler förslitningar.
 • Stabila: Knäskydd som räknas som stabila är utrustade med skenor och band som hjälper till att hålla knäet stabilt samtidigt som det ger extra stöd runt knäleden.
 • Idrottsskydd: Det finns knäskydd som är anpassade för specifika träningsformer så som exempelvis styrketräning.
 • Korsband: Skador på korsbanden kan behöva stabiliseras med speciella knäskydd som är mer stabila på sidorna och dessutom rörelsebegränsande.
 • Knäskålsstöd: Knäskydd i form av knäband hjälper till att avlasta knäskålen och kan användas vid bland annat schlatter och löparknä.

Knäskydd bäst i test

Om du inte är säker på vilken sorts knäskydd just du är i behov av kan du kontakta en läkare eller en sjukgymnast för att få hjälp med att hitta rätt – oavsett om du vill förebygga knäskador eller minska smärta.

Våra tips

1. Knäskydd för extra stabilitet

(5/5)

vulkan classic knäskydd
Detta knäskydd är konstruerat för att ge extra stabilitet. Öppningen för knäskålen bidrar till ökat stöd i sidled samt en förbättrad passform. Knäskyddet är utrustat med ledande och löstagbara skenor. Du kan själv justera spännbanden på detta knäskydd beroende på vilken stabilitet du är i behov av. Den här produkten är ett bra val om du behöver återhämta dig efter en knäskada eller om du lider av mediala och/eller laterala försvagningar.

Fördelar med detta knäskydd:

 • Skenorna ger ett ökat stöd för extra stabilitet för ditt knä
 • Knäskyddet är utrustat med en öppning för knäskålen
 • Du kan justera spännbanden efter personligt behov

2. Knäskydd med patellastöd

(5/5)

Detta knäskydd från Rehband är konstruerat för att ge din knäled extra stöd – produkten är lämplig för dig som har skadat ditt knä eller lider av ett instabilt knä. Knäskyddet dämpar stötar effektivt medan skenorna ger ditt knä ytterligare stabilitet. Materialet som knäskyddet är gjort av är slitstarkt och du kan med fördel använda det vid träning och vardagliga aktiviteter. Knäskyddet lindrar smärta och minskar dessutom risken att drabbas av ytterligare förslitningsskador.

Fördelar med detta knäskydd från Rehband:

 • Det är ett tåligt knäskydd som håller hög kvalitet
 • Hjälper till att ge extra stöd vid instabilitet och ligamentskador
 • Ger extra stabilitet för knäskålen

3. Klassiskt högkvalitativt knäskydd

(4.5/5)

Detta knäskydd från Vulkan är konstruerat för en optimal passform – därför har knäskyddet formsytts i olika delar. Knäskyddet är designat för att dig som har en aktiv livsstil då det sitter på plats utan att kasa ner och skapa obehag. För att ge dig rörelsefrihet kombinerat med extra stabilitet finns det en öppning för knäskålen. Stödet från knäskyddet minskar risken för ytterligare förslitningar.

Fördelar med detta stabila knäskydd från Vulkan:

 • Knäskyddet ger dig stöd kombinerat med rörelsefrihet
 • Knäskyddet är skapat med passformen i åtanke
 • Öppning för knäskålen