Vristskydd
Betygsätt denna artikel

Vristskydd

Oavsett vilken typ av träning du ägnar dig åt brukar det inte sällan innebära att vristerna befinner sig i ett utsatt läge. Vristerna får ta emot både tryck och stötar vilket så småningom kan leda till allt från överbelastningsskador till ömma och stela muskler och leder. Med hjälp av ett vristskydd kan du antingen förebygga eller lindra smärta i vristen och därmed kan du fortsätta med din träning.

Vristskyddet har i huvudsaklig uppgift att verka stabiliserande för fotleden. Stukade och vrickade fötter är vanligt – särskilt inom idrotten. En stukning av fotleden betyder att det har uppstått så kallade strukturskador på fotledens yttre ledband till följd av att fotleden har hamnat utanför sitt naturliga och normala rörelsemönster. Dessvärre brukar en instabil fotled få besvär med upprepade stukningar och för att minska risken för detta kan ett vristskydd eller fotledsstöd användas.

När du köper ett vristskydd är det viktigt att du väljer rätt produkt. Ägnar du dig exempelvis åt någon form av högintensiv sport bör du satsa på ett vristskydd som är konstruerat med stumt material. Då får du ordentligt stöd för fotleden. I och med att fotleden är inkapslad i stumt material blir det stopp med en gång varpå en vrickning förhoppningsvis kan undvikas. Ska du använda ett vristskydd i vardagen kan du välja ett mjukare skydd i stället. Vanligtvis används denna typ av skydd vid:

  • Stukad eller vrickad fot
  • Problem med instabila fotleder
  • Ledbandsskador i foten
  • I förebyggande syfte för att undvika skador
Känner du dig osäker på vilken typ av vristskydd eller fotledsskydd just du är i behov av kan du tala med din sjukgymnast eller en läkare för att få hjälp med att hitta rätt produkt. Ett vristskydd kan givetvis också användas om du exempelvis lider av svullna och ömma leder och vill minska belastningen på dem.