MSM
Betygsätt denna artikel

MSM – MetylSufonylMetan

msmMSM står för MetylSufonylMetan och det är en svavelförening som finns i våra ben och bindväv i kroppen helt naturligt. I dag kan du köpa tillskott i form av pulver och tabletter med MSM i syfte att bland annat stärka hår och naglar samt lindra värk och få bukt med diverse magproblem.

MSM är ett organiskt svavel som är helt ogiftigt för oss och för den som vill få i sig extra MSM finns det numera i form av kosttillskott som pulver eller kapslar. Som vanligt rekommenderas en varierad kost vid intag av kosttillskott. Svavelföreningen MSM finns alltså naturligt i kroppen och mineralen har också kallats för ”skönhetsmineralen” då ett ökat intag kan ha goda effekter på håret och huden. Dock används MSM främst för att behålla rörliga och smidiga leder. Notera att den rekommenderade dosen inte bör överskridas och att gravida och ammande kvinnor bör undvika MSM.

Våra tips

Vad gör MSM i kroppen?

Det är inte för inte som MSM har blivit populärt under de senaste åren. Kosttillskottet bidrar med flera positiva effekter i kroppen som exempelvis:

  • Det är ingen nyhet att svavel används inom läkekonsten och om du lider av varierade besvär med huden så som eksem, akne, psoriasis och liknande kan få hjälp med ett extra intag MSM.
  • Det här kosttillskottet används ofta för att bygga starkare naglar, öka kvaliteten på håret och för att få mjukare hud. Svavel är nämligen en primär del i proteinerna kollagen och keratin – det som hjälper till att bygga upp allt från bindvänd till brosk, ben, hud, skelett, muskler, hår, naglar och senor. En del personer som använder MSM märker att håret växer snabbare.
  • MSM påstås också bidra till att allergier mot bland annat pollen, pälsdjur och mat lindras.
  • Besvär med magen så som exempelvis förstoppning och uppblåsthet kan minska med MSM.
  • MSM verkar smärtlindrande och kan med fördel användas som kosttillskott om du lider av ont i ryggen, ledvärk, reumatism och artros med mera. MSM är antiinflammatoriskt.
  • Svavelföreningen hjälper till att förbättra blodcirkulationen vilket ger mer energi.

MSM verkare utrensande i kroppen

När du adderar extra MSM till kroppen kommer cellmembranet att bli mer tätt och massivt. Det i sin tur gör att cellerna får det lättare att ta upp näring varpå cellerna då också kan bli mer effektiva när slaggprodukter ska ut ur kroppen. Kroppen är i behov av svavel för att vårt naturliga så kallade avgiftningssystem ska fungera optimalt. Om vi har för lite svavel i kroppen försämras leverns funktion varpå risken att utveckla allergier och astma ökar.

Väljer du att prova på kosttillskottet MSM bör du vara beredd på vissa utrensningssymptom under den första perioden. Det varierar mellan ett par dagar till ett par veckor. Exempel på utrensningssymptom är:

  • Du kan få huvudvärk
  • Magen blir orolig – du kan behöva gå på toaletten ofta
  • Hyn blir sämre i början
Det här kommer att gå över av sig själv efter en tid – känner du dock att du får stora problem på grund av MSM minskar du bara dosen. Tänk också på att det hjälper om du dricker rikligt med vatten!

Tips – dosera MSM med upptrappning

När du köper MSM kommer du att få med rekommendationer för intag av kosttillskottet. Ett tips är att trappa upp intaget av MSM just på grund av utrensningssymptomen som kan uppstå. Den första veckan kan du börja med ett kryddmått om dagen som du sedan öka till två kryddmått den andra veckan. Du kan öka dosen med 1 gram per vecka upp till fyra kryddmått om dagen vilket är en tesked. Känner du ingen effekt kan du öka ytterligare.