Gas i magen
Betygsätt denna artikel

Gas i magen – få bukt med dina fisar

Gaser i magen är inte bara till besvär för den drabbade – det är dessutom pinsamt om det rör sig om fisar som luktar allt annat än rosor. För den som inte kan hålla sig och släpper ut gasen är det lätt att bli röd om kinderna när personer i närheten märker det.

När du känner att det trycker på och du behöver släppa ut gas – alltså fisa – är det något majoriteten tycker är jobbigt och pinsamt. Därför försöker många hålla inne gaserna som egentligen vill ut. Det kan leda till att magen blir spänd och du kan till och med få ont i magen. Om du har en känslig tarm eller en irriterad tarm vill den inte bli så pass utsträckt som den blir i samband med gas i magen. Är du ensam och kan ”släppa dig” är det med andra ord det mest skonsamma du kan göra för magen. Befinner du dig däremot i en omgivning med andra personer i närheten kan du passa på att gå på toaletten för att släppa ut gasen. På så vis blir det inte lika pinsamt.

I tarmen finns det oräkneliga bakterier, vi pratar om flera miljarder, som tar emot matpartiklar som inte är nedbrutna och resterna från det vi stoppar i oss jäser och bildar därmed också gaser i magen. Det bilas ungefär två liter gas per dygn i kroppen – vilket är normalt. Sedan finns det visa personer som i stället bildar dubbelt så mycket – över fyra liter gas per dygn – och detta kan alltså leda till att du får besvär med gaser i magen.

I samband med att gaserna bildas i tjocktarmen kan du få problem med fisar. När det gäller gaser som produceras i tunntarmen är det svårare för kroppen att få ut gaserna och därmed kan du drabbas av så kallad ballongmage och ont i magen. Gaser som däremot skapas högre upp i magsäcken kommer ut som rapar i stället.

Kosttillskott med enzymer hjälper

Det finns olika anledningar till att en del drabbas av mer gaser i magen än vad som är normalt. Bland annat är det personer som har en dålig matsmältning och har problem med nedbrytningen av kolhydrater. Ett säkert symptom på att du lider av dålig matsmältning är om du känner av att du blir mer gasig i magen när du har ätit. Anledningen till detta kan exempelvis vara att du saknar rätt dos med matsmältningsenzymer eller också kan du ha brist på magsyra.

För att minska besvären med gas i magen kan du prova att använda kosttillskott med enzymer som hjälper till med matsmältningen. Då blir det lättare för kroppen att bryta ner både kolhydrater och fett samt protein. Använd gärna ett kosttillskott som innehåller mer än enzymer som bidrar till en bättre matsmältning – tillskottet kan innehålla probiotika som hjälper till att balansera bakterierna i tarmfloran, HCL som är mer magsyra och örter som tar hand om tarmen och lugnar den.

Bra att veta om gas i magen

Symptom på att du lider av gas i magen är att du behöver ”släppa dig” och rapa i samband med att du känner dig uppblåst och svullen. Dessutom kan du få ont i magen när du har gas i magen eftersom en känslig tarm blir utsträckt och därmed smärtar. Personer som lider av SIBO – alltså för mycket bakterier i tunntarmen – kan få problem med att det bildas antingen vätgas eller metangas. Vätgas kan leda till diarré medan metangas kan leda till förstoppning.

Du drabbas av gaser i magen i samband med att du har matrester i tarmen som inte bryts ner och börjar jäsa. Likaså bildas gaser i magen när du äter mat, dricker (särskilt drycker med kolsyra) och när du pratar. Andra orsaker till att du besväras av gaser i magen är:

 • Dålig matsmältning
 • Obalans i tarmbakterierna
 • För stort intag av kolhydrater
 • Stress som påverkar matsmältningen
 • För många bakterier i tunntarmen (SIBO)

Lindra besvär med gas i magen

Om du ofta känner dig uppsvälld och har problem med en gasig mage regelbundet finns det lite olika sätt du kan försöka få bukt med besvären. Detta kan du prova på egen hand – hjälper det inte kan du behöva kontakta en läkare som hittar orsaken till obalansen i magen.

 • Stressa mindre: Just stress kan påverka matsmältningen negativt och genom att stressa mindre kan du förbättra matsmältningen igen vilket innebär att du inte blir lika gasig.
 • Undvik kolsyra och tuggummi: Genom att undvika kolsyrade drycker minskar du gas i magen och likaså ska du skippa tuggummi för att inte svälja så mycket luft som ökar besvären.
 • Tillför probiotika: Köp gärna livsmedel med probiotika eller tillskott med probiotika. Detta är goda bakterier som hjälper till att hitta rätt bakteriebalans i tarmen igen.
 • Tillför enzymer och HCL: Tillskott med enzymer förbättrar matsmältningen och kan hjälpa dig att slippa lika mycket gas i magen. Även HCL (magsyra) kan minska problemen.
 • FODMAP: En diet som går ut på att du ska undvika speciella kolhydrater som är svårare för kroppen att smälta som därmed ligger kvar och börjar jäsa i magen annars.
 • Välj bort vissa livsmedel: Olika råvaror och livsmedel gör att det bildas mer gaser än annars och det är bland annat lök, bönor, mjölk, ägg, kål, ärtor och linser.
 • Ät i lugn och ro: Genom att äta långsamt och tugga maten ordentligt sväljer du mindre luft och det hjälper matsmältningen och därmed minskar gaserna i magen också.
 • Ingefära/pepparmynta/kanel: Försök få i dig ingefära som lugnar tarmen, pepparmynta som hjälper om du lider av kramp i tarmen och kanel som kan minska ballongmage och diarré