Diarré – när du är lös i magen
5 (100%) 1 vote

Diarré – när du är lös i magen

Diarré är ett besvär som majoriteten som drabbas upplever som väldigt jobbigt. När du har diarré – med andra ord när du är lös i magen – kan det kännas som om att avföringen bara rinner ur dig när du går på toaletten för att tömma tarmen. Dessutom kan det uppstå akuta situationer när du bara måste hitta en toalett snabbt.

Mer eller mindre alla människor har med största sannolikhet någon gång drabbats av diarré och det är minst sagt ett problem som ställer till vardagen. Särskilt för personer som är lösa i magen ofta. Du håller förmodligen koll på var närmsta toalett är när du är på utflykt eller resande fot och det kan kännas ångestfyllt när du inte har tillgång till en toalett.

diarréUnder 24 timmar händer det mycket i kroppen – bland annat passerar runt tio liter vätska mag- och tarmkanalen varav den största delen av vätskan tas upp av tunntarmen. Det är inte mer än mellan en och två liter som slussas vidare till tjocktarmen som absorberar ytterligare vätska. På så vis ska avföringen som lämnar kroppen få en lämplig konsistens som gör att vi tömmer tarmen optimalt.

Om du är lös i magen innebär det att tarmen inte har haft möjlighet att ta upp tillräckligt med vätska och därmed blir avföringen ”rinnig”. En vanlig anledning till diarré är att du har stoppat i dig något i matväg som irriterar tarmen och då sätter det fart på tarmen som tömmer sig snabbare än vanligt. Då får tarmen inte tid på sig att suga upp lika mycket vatten.

Orsaker till diarré

Det finns olika faktorer som bidrar till att du drabbas av diarré. Om du till exempel reser utomlands kan du få i dig bakterier och parasiter som inte är så snälla och gör att du blir lös i magen. I samband med att du får diarré blir du lätt uttorkad i och med att kroppen blir av med mer vatten än vanligt. Därför ska du dricka mycket– det hjälper till att räta upp vätskebalansen i kroppen igen. Använd gärna vätskeersättning för att få i dig salt och andra mineraler som du behöver i kroppen.

Om du lider av diarré som är regelbunden kan det ha att göra med att du har en dålig matsmältning. Då har du svårt att bryta ner kolhydrater och fett – några tecken på dålig matsmältning är att du inte sällan blir lös i magen precis när du har ätit och att du känner dig uppblåst. För att hjälpa kroppen på traven och undvika diarré kan du köpa kosttillskott med enzymer som arbetar med att bryta ner kolhydrater, fetter och protein bättre. Välj gärna ett tillskott med enzymer som innehåller bland annat:

 • Probiotika – snälla bakterier som hjälper till att hitta rätt balans i tarmen
 • Aloe Vera – verkar läkande i magen och tarmarna
 • Enzymer – bidrar till en bättre matsmältning
 • HCL – magsyra som också underlättar matsmältningen

Symptom vid diarré

Det finns i huvudsak tre symptom som visar att du har diarré och det är att avföringen mer eller mindre känns som en vätska, du går på toaletten minst fyra gånger per dag för att tömma tarmen och att du känner att du måste besöka toaletten akut när det trycker på. Sistnämnda symptom – att känna att du inte kan hålla inne avföringen – är något som personer med diarré brukar beskriva som det värsta. För att slippa panikkänslan kring detta innebär det att många som är lösa i magen vill planera resor och olika utflykter väldigt noga innan avfärd för att inte riskera att vara utan en toalett i närheten.

Därför blir du lös i magen

Den främsta anledningen till att du blir lös i magen har att göra med att du har en överaktiv tarm. Därmed tömmer den sig på innehåll snabbare än vad som är optimalt och tarmen hinner inte ta upp tillräckligt med vätska från avföringen. Därför känns den rinnig och vattnig när du går på toaletten. Dock finns det ytterligare orsaker till diarré så som:

 • Kolhydratmalabsorption: Det här innebär att din kropp kämpar mer med att bryta ner vissa kolhydrater som då tar åt sig mer vatten i tarmen.
 • FODMAP: Detta är en samling med kolhydrater som majoriteten som har problem med diarré påverkas negativt av. Gruppen med sådana livsmedel är stor men några av de mest förekommande är lök, svamp, avokado, äpple, mjölk, broccoli, vete och bönor.
 • För stort intag av fett: Får du i dig för mycket fett via kosten kan du drabbas av diarré i och med att fettet påverkar utsöndringen av galla.
 • Stressiga situationer: När du känner dig akut stressad över någonting eller i en särskild situation kan du bli lös i magen. Känner du dig i stället stressad under en längre period kan du bli hård i magen.
 • SIBO: Om du har för mycket bakterier i din tunntarm kan det leda till att det bildas vätgas som påverkar tarmrörelserna att blir snabbare.
 • Kaffe har laxerande verkan: Dricker du flera koppar kaffe varje dag kan det ha en stor inverkan på din mage så att du får diarré då det har en laxerande verkan på tarmen.

Ta hand om din mage

Det finns flera olika sätt att behandla diarré och du kan testa dig fram själv hemma. Lider du dock av diarré regelbundet under en längre period bör du ta kontakt med en läkare som kan undersöka dig se efter om du lider av obalans i tarmen så att det går att åtgärda. Saker du kan göra på egen hand är bland annat:

 • Dieter: Om du är lös i magen ofta bör du se över kosten för att komma till rätta med dina besvär. Till exempel kan du hoppa över vissa svårsmälta kolhydrater.
 • Använd kosttillskott: För att hjälpa magen och matsmältningen kan du köpa kosttillskott med enzymer som gör det lättare för kroppen att ta hand om kolhydrater och fett som du stoppar i dig via maten.
 • BRAT: Drabbas du av akut diarré kan du testa på en diet som kallas för BRAT – banan, ris, äppelmos och toast. Det här är lätt för magen att smälta.
 • Blåbär: Koka blåbär i ett par minuter och ät för att hjälpa magen.
 • Minska fiberintaget: Fiber har en stimulerande inverkan på tarmen och om du upplever problem med diarré kan du minska intaget för att slippa besvären.
 • Dra ner på kaffet: För att få bukt med diarré kan det vara bra att undvika kaffe under en period för att se om det blir bättre då kaffe har en laxerande verkan.
 • Försök att undvika magnesium: Det här ämnet absorberar vatten i tarmen och gör att avföringen blir lösare än vanligt.

Förebygg diarre

 

Vätskeersättning

 

Holistic LactoVitalis Pro

 

Enzym Vital