Kinesiotejp
Betygsätt denna artikel

Kinesiotejp

Under de senaste åren har kinesiotejp blivit allt mer populärt i träningsvärlden. Kinesiotejp är en speciell sporttejp som känns igen på sina olika färger. I dag kan kinesiotejp köpas av alla – dock kan det vara bra att få hjälp av en sjukgymnast för att du ska veta mer om olika tekniker du kan använda när du tejpar.

Kinesiotejpen uppfanns och utvecklades under 1970-talet av doktor Kenzo Kase – en japansk kiropraktor. Syftet med kinesiotejpen är att du ska kunna tejpa ett stöd för musklerna och på samma gång ska blod och kroppsvätskor kunna röra sig under tejpen för att skynda på läkningen.

I dag används kinesiotejp som en del i rehabilitering av olika skador. Tejpen kan också användas för att lindra ömmande muskler och senor. Fördelen med att använda kinesiotejp framför vanlig sporttejp är att du får stabilitet och stöd utan att blodcirkulationen hämmas.

RockTape Kinesiologitejp är en högkvalitativ produkt som lämpar sig områden där det behövs extra stöd. RockTape finns i flera olika färger och räcker för 10-20 tejpningar.

Lär dig tejpa med kinesiotejp

Det finns kinesiotejp i flera olika färger men någon större skillnad än så är det inte på tejpen. Med andra ord skiljer sig inte styrkan mellan tejp i olika färger. Du kan applicera kinesiotejp helt själv. Dock kan det vara lite svårt att komma åt vissa områden så som exempelvis ryggen. Därför kan du behöva få hjälp med tejpningen. Dessutom finns det flera olika tekniker för hur du ska lägga på kinesiotejp beroende på i vilket syfte du använder den.

Ett tips är att kika på Youtube där du får tillgång till ett brett urval med olika filmklipp som visar hur du ska gå till väga när du använder kinesiotejp. Går du till en sjukgymnast kan du också få hjälp med hur du tejpar korrekt för just din skada.

Så kan du använda kinesiotejp

Det som gör att kinesiotejp sticker ut från mängden med sporttejp är bland annat dess elasticitet. Den här tejpen kan nämligen stretchas upp till cirka 150 procent – liksom vår egen hud. Det är också möjligt att sträcka kinesiotejp åt två håll. Värt att veta är att tejpen är fri från latex och består av 97 procent bomull och 3 procent spandex. Du klipper lätt kinesiotejpen efter behov. Tänk på att du aldrig ska tejpa över ett öppet sår!

Du kan med fördel använda kinesiotejp för:

  • Påverka lymfatiska ödem
  • Påverka hur du rör muskler
  • Verka smärtlindrande
  • Minska inflammationer
  • Läka skador snabbare
I och med att kinesiotejp är utrustat med ett värmekänsligt akryllim som gör att det fäster på huden kan du ha kvar tejpen i ett par dagar. Huden andas även om du har på kinseiotejp i flera dagar och är dessutom vattentätt.