Stukad fot eller vrickad fot
Betygsätt denna artikel

Stukad fot eller vrickad fot

Majoriteten har med största sannolikhet stukat foten vid något tillfälle i livet. Det här är en väldigt vanlig ledbandsskada som såväl atleter som vardagsmotionärer kan råka ut för. Något som kan vara bra att veta är att det finns olika grader av stukningar som påverkare ledbandet olika mycket.

Det talas ofta om att någon har en ”stukad fot” och det är en skada som kan variera ganska mycket i omfattning. I samband med att du stukar eller vrickar foten innebär det att ledbanden påfrestas – antingen är det totalt eller partiellt. Med andra ord uppstår bristningar i ledbandet eller också går det av helt och hållet. När du stukar din fotled brukar det inte sällan också leda till blödningar samtidigt som foten svullnar upp rejält och leden känns väldigt öm och gör ont.

stukad fotDet är när fotledens normala rörelseomfång passeras som en så kallad vrickning eller stukning uppstår och det alltså ledbandet som får ta emot stryk – det är detta som hjälper till att stabilisera foten. Absolut vanligast är det att stukningen drabbar fotens utsida. Detta gäller i 90 procent av fallen. Dock ska det tilläggas att det är möjligt att stuka fotens insida också.

I och med att fotleden fungerar som en stabilisator i foten är det inte ovanligt att många känner av en viss instabilitet även efter det att skadan har läkt. Det är med andra ord viktigt att behandla en stukad fotled för att stabiliteten inte ska bli lidande i det långa loppet.

Olika grader av stukad fot

Du kan stuka foten i varierande omfattning och när en läkare undersöker fotleden brukar skadan kunna graderas mellan ett och tre. Ju mer ledbanden har utsatts vid stukningen desto högre grad på skadan.

  • Grad 1 = Lätt stukning: En lätt stukning innebär att fotleden och ledbandet inte har påverkats så mycket och detta är en relativt lindrig skada. Den som vrickar foten enligt grad 1 brukar bli lite öm kring det skadade området och det kan även uppstå en liten svullnad.
  • Grad 2 = Påverkar ledbanden: En stukning som blir graderad till 2 innebär att ledbanden har påverkats mer och det är möjligt att det har uppstått en viss bristning i strukturen som verkar stabiliserande. Bristningen som drabbar ledbandet brukar orsakas av en stukning som blivit till under någon form av aktivitet eller idrott. I det här läget svullnar foten ännu mer och det är en mer smärtsam stukning än ovanstående. Många som stukar foten i denna omfattning kan uppleva att fotleden är mindre stabil och det innebär att det kan behövas särskild rehabilitering.
  • Grad 3 = Omfattande ledbandsskada: Den här graden innebär att stukningen leder till att det gör väldigt ont direkt när skadan inträffar och fotleden svullnar upp på en gång. En stukad fot enligt grad 3 betyder att fotens stabiliserande ledband har gått av och inte bara drabbats av bristningar. Det är inte ovanligt att fotleden, förutom svullnaden, också blir missfärgad kort efter skadan. En stukning enligt grad 3 innebär också att fotleden är instabil och det krävs rehabilitering för att du ska bygga upp stabiliteten igen.

Därför vrickar du foten

Det finns flera olika orsaker som kan leda till att du stukar en fot – bland annat kan det ha med så kallade anatomiska faktorer att göra liksom vilken idrott du utövar, hur mycket du belastar fotlederna, viken utrustning du använder dig av samt vilket underlag du står/går/springer på.

När det handlar om anatomiska faktorer rör detta exempelvis hur fotens ställning ser ut i samband med att du belastar den. Vissa har någon form av felställning så att foten går inåt eller utåt och ju mer felställd din fot är desto större är risken att du stukar foten oftare.

varför stukar du foten
För att minska risken att stuka foten kan du behöva se över din utrustning. En fotbollsspelare har till exempel skor som är lämpliga för att utöva sporten – däremot är skorna mindre bra när det gäller att stabilisera fötterna. Även underlaget är viktigt. En person som ägnar sig åt högintensiv träning och väljer att göra detta på ett underlag som är ojämnt ökar risken att stuka fötterna.

Så behandlar du en stukad fot

Nedan följer ett par tips kring vad du kan göra för att behandla en stukad fot som kan komma väl till pass:

  • Om du drabbas av en fotledsskada, som ju en stukning är, är det också viktigt att påbörja en behandling så fort som det är möjligt. Det här innebär att foten ska placeras i högläge och för att minska svullnaden bör foten lindas in direkt. Med is/kyla minskar du även blödningen.
  • Om du använder antiinflammatoriska läkemedel kommer det att lindra smärta och behandla den akuta inflammationen som uppstår.
  • Om du har fått en mer omfattande stukning är det att föredra om du kan använda kryckor under ett par dagar eller veckor till att börja med. På så vis kan du avlasta fotleden.
  • När du har passerat det akuta skadeläget bör du börja belasta foten relativt kort därpå för att du ska kunna börja få tillbaka rörligheten och minska svullnaden så fort som möjligt. Det är möjligt att din fotled är något stel först.
  • Har du fått en mer allvarlig stukning bör du få behandling hos en sjukgymnast för att du ska återfå stabiliteten i fotleden efter skadan.
  • För att du ska stärka musklerna i foten och fotleden är balansplattan ett effektivt redskap.
  • När du börjar gå och idrotta med din stukade fot bör du använda någon form av fotledsstöd till en början för att ge foten extra stabilitet och stöd.