Schlatters sjukdom
Betygsätt denna artikel

Schlatters sjukdom

Schlatter är besvär relaterade till knäna hos barn och ungdomar som växer. Vanligtvis är schlatter något som drabbar personer mellan 8 och 16 år. Orsaken till schlatter beror på att lårmuskelns senfäste som är placerat på en knöl, som finns ett par centimeter under knäskålen, blir inflammerat. Då svullnar knölen och det uppstår smärta.
Den vanligaste orsaken som ligger bakom att knäskålssenans fäste blir inflammerat har att göra med överbelastning. När barn och ungdomar får schlatter i knäet brukar det också bildas en knöl som kan kännas över fästet under knäleden. Knölarna kallas ofta för just schlatterknölar. Hela det området som är runt om schlatterknölen påverkas av inflammationen och det är väldigt känsligt för tryck. Inflammationen som uppstår vid schlatter drabbar en tillväxtzon som finns under knäleden och det här är en zon som alla växande individer har. Schlatter är en ofarlig sjukdom och problemen som den innebär brukar avta när barnet har hunnit växa färdigt.

Schlatter i knäet

schlatter Schlatters sjukdom kan också benämnas som Morbus schlatter och det är som sagt en inflammation som drabbar knäskålsenans fäste. Den främre lårmuskeln övergår till knäskålssenan och här är alltså knäskålen fäst. Barn och ungdomar mellan 8 och 16 år som växer mycket har fortfarande en benstruktur som inte är fullt utvecklad. Därför finns det mängder med tillväxtzoner och just knäskålsenans fäste på det övre underbenet är särskilt utsatt. I samband med att barnen växer klart kommer alla tillväxtzoner att utvecklas till solid benstruktur i stället.

Många barn och ungdomar ägnar sig åt fysiska aktiviteter och olika sporter. När den främre lårmuskeln aktiveras sträcks knäskålsenan och det blir jobbigt för fästet som är placerat på det övre underbenet. Barn som växer och samtidigt håller på med träning ett flertal gånger varje vecka samtidigt som de rör sig och leker fysiskt i övrigt under dagarna brukar i större utsträckning drabbas av schlatter tack vare överbelastning. När barn och unga befinner sig i perioder då de växer mycket ökar också risken för schlatter.

  • Schlatter är en överbelastningsskada som drabbar personer mellan 8 och 16 år
  • Sjukdomen uppstår i samband med en inflammation som drabbar knäskålsenans fäste
  • Intensiv träning i samband med tillväxtperioder ökar risken för schlatter

Symptom på schlatters sjukdom i knäet

Barn som får schlatter kan känna av lite olika symptom som du som förälder eller tränare bör känna till:

  • Det gör ont i knäskålsenans fäste på det övre underbenet på framsidan – särskilt smärtsamt är det när barnet idrottar eller är fysiskt aktivt.
  • Det gör mer ont när den främre lårmuskeln aktiveras som exempelvis när barnet går i trappor.
  • Det drabbade området svullnar och blir ömt samt tryckkänsligt.

Behandling för att lindra schlatter

I och med att schlatter är en inflammation brukar avlastning räknas som något av det viktigaste för att behandla sjukdomen. Med andra ord bör den drabbade individen inte belasta knäna för mycket. Det här är inte farligt även om det kan göra väldigt ont. Schlatter går nämligen över när barnet slutar växa och även om det smärtar utgör det ingen risk om barnet vill fortsätta träna och idrotta. Ett knäskydd som hjälper till att avlasta kan dock fungera för att lindra smärtan ibland.

Knäskydd vid Schlatter

 

Vulkan Classic Knäskydd

 

Vulkan AirXtend Knäskydd

 

Rehband Knäskydd