Ryggskott
Betygsätt denna artikel

Ryggskott

ryggskottRyggskott är någonting som många drabbas av någon gång i livet och det gör inte sällan fruktansvärt ont. Varför vi får ryggskott är faktiskt fortfarande någonting som behöver studeras närmare. Anledningen är nämligen ännu oklar – dock finns det vissa faktorer som påverkar tillståndet.

Trots att läkarna inte vet exakt varför vi får ryggskott finns det alltså vissa faktorer som verkar ha att göra med att det uppstår. Det är vanligt att ryggskott uppstår när du exempelvis utför en kraftig rörelse eller rotation. Även tunga lyft kan leda till ryggskott. Sedan finns det dessutom personer som drabbas helt utan förvarning av okänd anledning. När du spänner musklerna i ländryggen samtidigt som du gör en rörelse lite för hastigt kan du få ryggskott. Musklerna i ländryggen går in i ett krampliknande tillstånd och det i sin tur innebär att hela kroppen lutar åt det håll där ryggskottet uppstått. Därför gör ryggskott att rörelseförmågan minskar.

Det finns olika symptom på att du har drabbats av ryggskott och några tecken du kan vara uppmärksam på är:

  • Smärtan vid ryggskott varierar från person till person men majoriteten väljer att beskriva den som ”huggande”. Vanligtvis gör det ont när den skadade försöker röra sig.
  • Ryggskott genererar en intensiv smärta som uppstår i samband med en kraftig/hastig rörelse.
  • Smärtan kan också kännas krampaktig i ryggen och för att det ska göra mindre ont sjunker kroppen ihop.
  • Ryggskott gör ont oavsett om du står eller sitter ner – du kan även uppleva en viss stelhet. Inte sällan är du mer stel än vanligt när du vaknar efter en natts sömn.
  • Drabbas du av ett akut ryggskott kan du till och med behöva ligga ner för att minska smärtan.

Behandla ryggskott och minska smärtan

Även om det gör väldigt ont att ha ryggskott bör du försöka vara så aktiv som möjligt för att det ska släppa. I samband med att du rör på kroppen ökar cirkulationen vilket i sin tur bidrar till att det drabbade området mjukas upp igen. Trots att det kan kännas bättre om du böjer dig framåt bör du försöka belasta ryggmuskulaturen som vanligt trots smärtan. Det kan vara värt att investera i ett ryggstöd som stabiliserar området för ryggskottet och minskar kroppens tendens att luta sig framåt.

Summa summarum är att all sorts fysisk aktivitet är gynnsamt som behandling vid ryggskott eftersom det hjälper till att få upp rörelseförmågan igen samtidigt som det minskar stelheten.