Korsbandsskada
Betygsätt denna artikel

Korsbandsskada

Korsbandsskador tillhör idrottens mest vanliga skador. I samband med exempelvis en väldigt kraftig och hastig vridning av knäet uppstår en främre eller bakre korsbandsskada. Inte sällan är det fotbollsspelare och skidåkare som drabbas. Då är det främst det främre korsbandet som brukar skadas genom att det går av – antingen helt eller partiellt.

Korsbandet har som uppgift att stabilisera upp knäet men det ska också hålla ihop ditt lårben och underben. För en del kommer smärtan och besvären på en gång när olyckan har inträffat medan andra får ont först senare. Det kan vara i samband med rörelse och fysisk aktivitet. När det gäller korsbandsskador kan yttre och inre riskfaktorer delas upp för hur stor risk det är att du drabbas.

korsbandsskada
Yttre faktorer för korsbandsskador:

  • Hur dina skor är utformade – har fotbollsskorna fler dobbar ökar risken för skada.
  • Hur vädret är – är du utomhus och rör på dig ökar risken för skada när det är blött.
  • Vilken sport du ägnar dig åt – korsbandsskador uppstår i högre utsträckning när du och din motståndare är på en och samma planhalva.
Inre faktorer för korsbandsskador:
  • Kobenthet
  • Det påstås att hormoner kan påverka risken – då gäller det att kvinnor inför menstruation kan drabbas av en korsbandsskada lättare än annars. Dock behövs mer forskning kring det.
På det hela taget är den absolut vanligaste orsaken till en korsbandsskada att du bromsar in väldigt snabbt kombinerat med att du ändrar riktning och då har din knäled något böjd i samma stund.

Symptom för korsbandsskador

Om du har otur och skadar korsbandet brukar du kunna känna att det är något som är trasigt i knäet och det smärtar en hel del. Dessutom brukar det skadade knäet också svullna upp rejält varpå det blir svårt att använda benet för att gå. Vanligtvis avtar smärtan inom ett par dagar till ett par veckor och då är det vanligt att svullnaden går ner också.

Akuta symptom för korsbandsskador:
  • Smärta – graderna varierar. En del klagar högt över hur ont det gör medan andra inte känner en sådan intensiv smärta precis då korsbandsskadan inträffat.
  • Svullnad – knäleden svullnar upp relativt fort och den som har skadat sig brukar inte vilja sträcka ut knäet.
  • Belastning – det brukar kännas obehagligt i samband med att den skadade belastar benet och inte sällan känns knäleden instabil.
symptom

Behandling vid korsbandsskador

Om du råkar ut för en korsbandsskada kan det innebära att du behöver kryckor i ett par veckor och för att lindra smärtan kan du få mediciner. Det är viktigt att börja med sjukgymnastik när du har en korsbandsskada – detta är den viktigaste behandlingen för att du ska tillfriskna och kunna röra dig obehindrat igen.

Just sjukgymnastik hjälper till så att du kan använda ditt knä även om korsbandet inte längre är helt. Majoriteten som drabbas av en korsbandsskada brukar bli återställda inom något år – vissa kan dock få besvär senare trots att korsbandsskadan har läkt.

Vissa skador är dock så pass allvarliga att en operation krävs för att återställa knäet. En del behöver opereras på en gång medan andra får genomgå en operation efter ett par veckor. Vanligtvis har det avgörandet med hur väl sjukgymnastiken hjälper den skadade. Operationen brukar innebära att läkaren tar en sena från benet som ersätter korsbandet. Om du tror att du har en korsbandsskada kan du ta kontakt med antingen sjukvårdsrådgivningen eller din lokala vårdcentral för att få vidare hjälp. Smärtar knäet väldigt mycket, har du svårigheter med att gå och knäet svullnar upp bör du ta kontakt med en akutmottagning.

Uppföljning med olika tester

När du har gått på rehabilitering hos en sjukgymnast under en längre period ska du även gå igenom olika tester för att se både hur knäet fungerar och hur starka musklerna är.

Tester kan vara exempelvis:

  • Upphoppstest
  • Sidohoppstest
  • Hoppa med ett ben

Knäskydd vid Korsbandsskada

 

Vulkan Classic Knäskydd

 

Vulkan AirXtend Knäskydd

 

Rehband Knäskydd