Handledsskydd
Betygsätt denna artikel

Handledsskydd

handledsskyddAtt drabbas av smärtande handleder är inte särskilt ovanligt. Vanligtvis är bakgrunden till besvären överbelastning. I händerna finns det muskler, senor och ligament som belastas varje dag. Ont i handleden brukar inte sällan bero på monotona rörelser – det kan vara allt från jobb framför datorn till tunga verktyg på en byggarbetsplats eller en verkstad.

Om du drabbas av smärtande handleder kan besvären behandlas med hjälp av handledsskydd eller så kallade handledsstöd. Produkterna som finns i sortimentet i dag är specialkonstruerade för att lindra värken som känns i både händerna och handlederna. Handledsskydden är konstruerade på ett sätt som gör att handlederna avlastas – skydden stabiliserar och håller handen på plats i ett läge som lindrar smärtan. Det finns flera olika sorters handledsskydd att välja mellan i dag så se till att du väljer rätt för just dina besvär. Vet du inte vilket skydd som passar kan du fråga exempelvis din sjukgymnast eller läkare om råd. Om du har stora problem med värkande handleder kan du behöva en handledsortos för att få ännu bättre stöd till handleden.

Handledsskydd med skena för stöd

Handledsskydd, handledsstöd och handledsortoser är utrustade med en skena på insidan av handleden och den är till för att ge en stabiliserande effekt. Dessa hjälpmedel kan användas både i vardagen, i arbetet och vid träning.

Skenorna som används i handledsskydden består av sprickfri plast och själva handledsskyddet sätter du enkelt på själv med hjälp av kardborreband. Skydden som finns tillgängliga går att beställa i flera olika storlekar för att du ska kunna dra nytta av funktionerna så som stabilitet och avlastning på ett optimalt sätt.

Orsaker till smärtande handleder

Om du får ont i handleden någon gång är det skönt att veta att det finns handledsskydd att tillgå. För att du ska kunna minska risken att drabbas kan det vara bra att ha koll på vanliga anledningar till att många får ont i just handlederna i dag.

  • Överbelastning: Majoriteten som behöver handledsskydd för att lindra smärta i handlederna lider av överbelastning. Så kallad överbelastningssmärta kan uppstå i samband med att du utsätter händerna och handlederna för exempelvis tunga lyft eller hård belastning under en viss period. Det är när lokala inflammationer i böj- och sträckmuskulaturen uppstår som det gör ont i handleden. Likaså kan monotona rörelser utan någon särskilt tung belastning leda till överbelastning. Får du ont i handleden på grund av överbelastning bruka ett handledsskydd vanligtvis hjälpa och med den avlastningen försvinner smärtan snabbt.
  • Förslitningsskada: Om du har artros i handleden kan det också leda till smärta och därmed är du i behov av ett handledsskydd. Artros betyder att ledbrosket i handen eller handleden slits och blir allt sämre. Det är i sin tur ledbrosket som fungerar som skydd för både handen och dina fingrar benstruktur. Utan ledbrosk som gör att handen kan röra sig smidigt gör det ont och inte sällan blir handleden stel och svullen vid artros.
  • Inflammationer: Rör du handen onormalt exempelvis i arbetet kan det leda till lokala inflammationer i handledens muskler, senor och ligament. Vid en lokal inflammation kan du se en viss svullnad över handleden och när du belastar handen gör det ont. För att lindra den smärtan kan du använda ett handledsskydd – gärna kombinerat med antiinflammatorisk behandling lokalt för handleden.
  • Försämrad stabilitet: Har din stabilitet i handleder och fingrar blivit sämre kan du också behöva ett handledsskydd för att lindra, stabilisera och avlasta. Denna smärta brukar ha att göra med skador på handen eller handledens ligament som normalt ska fungera stabiliserande