Hammartå
Betygsätt denna artikel

Hammartå

Hammartå är ett tillstånd som kan drabba antingen en eller flera tår – dock inte stortån – och det innebär att tårna har blivit krökta. Med andra ord har små leder i tårna böjts och påminner därmed om just en hammare till formen.

Om dina tår bredvid stortån har fastnat i ett läge så att tårna ser krökta ut har du drabbats av det som kallas för hammartå – eller klotå. Besvär med hammartår har ofta sin grund i att du har ett nedsjunket främre fotvalv. Dessutom brukar problemen uppstå i kombination med hallux valgus – en sned stortåled. Hammartå innebär att ledhuvudena blir av med sin valvbåge och därmed kröker tårna sig. Det finns lite olika anledningar till varför vissa drabbas av hammartå:

  • För trånga skor: Har du skor som är för små eller för trånga kan du få hammartå.
  • En längre tå: Vissa personer har en tå som är längre än övriga. Det kan leda till att just den tån hamnar i kläm inuti skorna och därmed blir krökt och en hammartå slutligen uppstår.
  • Sjukdomar: Lider du av sjukdomar så som artros eller reumatism kan du få hammartå.
hammartå
Hammartå är inget ovanligt problem och det är ett besvär som kan uppstå väldigt snabbt. En del som drabbas får väldigt ont i tårna medan andra knappt känner av det. Dock kan det också uppstå förhårdnader till följ av den krökta tån. Likaså kan det bildas liktornar. Det har att göra med att en hammartå inte sällan innebär att tåns ovansida skaver mot skon.

Behandla en hammartå

Så fort du märker att du har drabbats av en hammartå bör du ta tag i att åtgärda problemet. Ju snabbare du behandlar din hammartå ökar chansen att du ska kunna bli av med den. Beroende på hur stora besvär du har finns det olika sätt att behandla din hammartå:

  • Köp speciella inlägg som hjälper till att avlasta så att det inte bildas tryck.
  • Välj skor som inte klämmer på den drabbade tån.
  • För att lindra kan du ta ett fotbad och smörja fötterna med en salva som verkar mjukgörande. Glöm inte att fila ner eventuella förhårdnader.
  • Ta kontakt med en fotterapeut för att få vidare hjälp med behandlingen av hammartån.
  • Lider du av allvarliga besvär orsakade av din hammartå kan det bli aktuellt med en operation. I sådant fall tar en läkare bort en bit av benet inuti tån. I samband med en sådan operation brukar lokalbedövning användas och därefter får du åka hem igen.
  • Har du opererat en hammartå kan din tå vara svullen och området känns smärtsamt under ett par dagar. Se till att hålla foten högt medan du vilar. Stygnen brukar tas bort efter cirka 14 dagar.