Hallux valgus
Betygsätt denna artikel

Hallux valgus

I samband med att din stortåled är felställd och vinklas inåt mot dina andra tår lider du av någonting som kallas för hallux valgus. Inte sällan innebär tillståndet att du har ont i din stortåled men trycket mellan dina andra tår ökar också. Det här i sin tur gör att personer med hallux valgus kan ha problem med att köpa skor som gör att trycket över knölen blir så litet som möjligt.

Hallux valgus kan också benämnas som sned stortåled och i fall där hallux valgus har utvecklats är det inte ovanligt att det bildas en knöl över stortåleden. Allt eftersom blir knölen mer och mer känslig mot tryck som uppstår när du har på dig dina skor. Hallux valgus är faktiskt ett av våra vanligaste besvär som drabbar framfoten. En normal vinkel för en stortåled kan sträcka sig upp till 10° – ökar vinkeln till mer än detta skapas ett tryck från stortån mot fotens andra tår samtidigt som stortåleden också vrids ännu mer på fotens utsida.

valgusDet finns flera olika faktorer som ligger bakom att hallux valgus utlöses och inte sällan handlar det om anlag. Du kan med andra ord ärva en sned stortåled. Ju fler i din släkt som har hallux valgus ökar risken att du själv drabbas. Om du har ett nedsjunket främre fotvalv påverkar detta också i och med att den främre valvbågen sjunker ner och därmed ökar belastningen över stortåleden. Detta kan leda till att du får hallux valgus.

Hallux valgus brukar utvecklas relativt långsamt under en längre tidsperiod. Lider du av långt gången hallux valgus kommer stortåledens snedvridning med stor sannolikhet att påverka fotens andra tår med tryck och belastning. Dessutom blir den ökade felställningen i stortåleden större och knölen ökar i storlek.

Tecken på hallux valgus

Det finns vissa symptom du kan bocka av om du har drabbats av hallux valgus – några av symptomen:
  • Din stortåled vrids inåt allt mer mot dina andra tår samtidigt som du märker av att en knöl börjar bilas över stortåleden.
  • I samband med att hallux valgus och dess knöl ökar i storlek blir risken allt större att du känner smärta över knölen då den utsätts för tryck.
  • Stortåleden kan rodna och kännas öm om du har belastat den och det brukar i regel bero på lokala inflammationer.
  • Personer med långt utvecklad hallux valgus kan få ont i samband med gång då stortåleden belastas.
exempel

Behandla hallux valgus

Det finns olika saker du kan göra för att motverka problemen som uppstår vid hallux valgus. Här kommer ett par tips på vad du kan tänka på framöver.

  • Välj rätt skor: Om du får hallux valgus brukar framfoten öka i bredd i och med knölen som bildas på stortåleden. Därför är det viktigt att välja skor som är skonsamma mot din hallux valgus. Väljer du trånga eller hårda skor som trycker på knölen brukar det göra väldigt ont. Dessutom finns det slemsäckar runt knölen som ska skydda stortåns grundled. Utsätter du slemsäckarna för tryck under en längre tid på grund av hårda och trånga skor kan slemsäcken inflammeras vilket gör att smärtan ökar ytterligare.
  • Högklackade skor: Skor med klack innebär att belastningen på det främre fotvalvet ökar och du bör vara noga när du väljer vilken höjd klacken har på skorna. Ju högre klack desto större belastning på framfoten och stortåleden och tryck på hallux valgus.
  • Använd ett framfotsstöd: I och med att hallux valgus vanligtvis uppstår hos personer som också har ett främre fotvalv som är nedsjunket gäller det att stabilisera det främre fotvalvet. Det kan du göra med hjälp av ett framfotsstöd – så kallat pelott. Med hjälp av en pelott blir trycket mer jämnt över fotens främre trampdyna. Därmed blir belastningen på den främre trampdynan mindre.
  • Ortosbehandling: Det finns skydd för hallux valgus i form av särskilda ortoser. Med ortoser kan du räta upp den sneda stortåleden antingen under dagen eller natten. Tillverkningsmaterialet för ortoser anpassade för hallux valgus brukar vara tunna och smidiga för att du ska kunna använda skydden även om du har skor på dig.
  • Köp en pronationssula: Har du en fot med överpronation kan du använda en pronationssula för att minska besvären med hallux valgus. Med överpronation menas att foten sjunker inåt och därmed ökar belastningen över foten med betoning på insidan på framfoten. Detta i sin tur innebär också att belastningen över din smärtande stortåled ökar. En pronationssula kan därmed hjälpa till att minska belastningen.
  • Prova tryckavlastning: I dag finns det speciella silikoninlägg som du kan placera i dina skor för att minska trycket på hallux valgus vilket betyder att du minskar risken att råka ut för lokala slemsäcksinflammationer över knölen. 
 

Hjälpmedel mot Hallux Valgus

 

Hallux Valgus Skydd