Fotbäddar
Betygsätt denna artikel

Fotbäddar

fotbäddarEn fotbädd är ett specialanpassat skoinlägg som tillverkas efter varje enskild individs behov. Med hjälp av en fotbädd kan du lindra smärta och korrigera eventuella felställningar. Samtidigt kan du njuta av en högre komfort när du går. Dina fotbäddar kan du med fördel använda i vardagen liksom under arbetstid och vid träning.

Monotona rörelser, gång på hårt underlag och dåliga/fel skor kan så småningom leda till överbelastningsskador. För att fördela belastningen på foten mer jämnt och korrigera felställningar som gör att en del leder belastas för mycket tillverkas individuella fotbäddar. En fotbädd används i syfte att avlasta, stödja eller korrigera. Ingen fot är den andra lik och därför sker en analys för alla som behöver en fotbädd för att inlägget ska vara så effektiv som möjligt.

Utprovade fotbäddar som konstrueras efter din personliga gång eller ditt löpsteg kan lindra flera olika sorters besvär så som exempelvis:

  • Kompensera felställningar: Om du har ont i knän och höfter kan en fotbädd hjälpa till genom att den kompenserar felställningar.
  • Fötter som är ansträngda: Om ditt arbete eller din vardag innebär att du går mycket eller står upp kan du få ansträngda fötter. I sådana fall kan fotbäddar också underlätta.
  • Belastade fötter: Överbelastningsskador i fötterna behöver avlastning med hjälp av en fotbädd.
  • Fotvalv: Om du har ett svagt eller nedtrampat fotvalv hjälper en fotbädd till genom att inlägget lyfter och stödjer fotvalvet. Därmed minskar också smärtan.
  • Förebyggande syfte: Du kan prova ut en fotbädd som du kan använda i vardagen i förebyggande syfte. På så vis minskar du risken att drabbas av fotrelaterade besvär senare.
  • Hälsporre och hallux valgus: Har du drabbats av hälsporre, hallux valgus eller har en inflammation i hälen kan en fotbädd användas som en del i behandlingen då det minskar belastningen på hälen.
  • Vid övervikt: En tung kropp på grund av övervikt belastar fötterna och för att minska belastningen kan du använda specialanpassade fotbäddar.

Olika sorters fotbäddar

En fotbädd utformas alltså efter varje individs fötter efter en djupgående analys. Därmed får du en produkt som är optimal för dina fötter och fungerar som en behandling för just det du har problem med. Olika delar i fotbädden:

  • Pelott: Det är pelotten som ger det främre valvet stöd och här är det viktigt att placera en korrekt – en sjukgymnast visar dig hur. Det finns både lösa pelotter som klistras i skon och pelotter som är en del i en stor fotbädd.
  • Valvstöd: Precis som det låter på namnet är valvstödets funktion att stödja det längsgående fotvalvet. Även detta inlägg kan användas enskilt eller som en del i en fotbädd.
  • Fotbädd med stötdämpning: Stötdämpande fotbäddar kan köpas som hela sulor eller som inlägg för hälen. Dessa fotbäddar används för att göra fotens stötdämpning bättre. Ju tjockare desto bättre stötdämpning. Dock får bädden givetvis inte bli för tjock.