Diskbråck
Betygsätt denna artikel

Diskbråck

Diskbråck innebär att en disk som är placerad mellan ryggradens kotor har brustit. Det betyder att det liksom buktar inåt mot ryggradskanalen. I dag är diskbråck relativt vanligt och det brukar inte göra särskilt ont – såvida disken inte börjar trycka mot ryggmärgen eller nervrötterna det vill säga.

Diskbråck är en åkomma som kan drabba hela ryggraden. Dock är det mest förekommande att det drabbar den nedre delen av ryggen – med andra ord det vi kallar för ländryggen. Förutom att få det i ländryggen brukar diskbråck också uppenbara sig i den övre delen av ryggen, halsryggen. Diskbråck kan också utvecklas till ischias när det känns som en strålande smärta som går ner i benen. Inte sällan brukar diskbråck gå över på egen hand men emellanåt kan det faktiskt bli tal om en operation för att få bukt med problemet. En del känner att det gör ont väldigt snabbt medan det kommer smygande hos andra.

Om du har ont i ryggen behöver det nödvändigtvis inte vara diskbråck som är orsaken. Ryggont kan som bekant ha många olika orsaker som ligger bakom. Men det finns vissa symptom du kan vara uppmärksam på som tyder på att du har diskbråck.

diskbråck
  • Ont i nacken
  • Strålande smärta i armar och fingrar
  • Strålande smärta ut i bröstkorgen
  • Du märker att du har sämre känsel i ben och fot
  • Benen kan kännas tunga och det är svårt att röra dem
  • Dina ben domnar och det känns som stickningar
  • Strålande smärta i ett ben
  • Ont i ryggen
  • Du har svårt att kontrollera urinen och avföringen

Ta kontakt med läkare

Om du har fått diskbråck bör det bli bra igenom inom ett par veckors tid. Majoriteten som drabbas brukar slippa smärtan inom ett par månader. Dock finns det vissa som får diskbråck med mer allvarliga symptom som innebär att det blir aktuellt med en operation så snabbt som möjligt. Du ska se till att du kontaktar antingen din lokala vårdcentral eller en akutmottagning om du förutom ont i ryggen känner att:

  • Du inte kan kontrollera din urin och din avföring
  • Du känner att det domnar/att du tappar känsel i området kring ändtarmen och könsorganen
  • Du känner att det sticker i benen och armarna

Behandla diskbråck själv

Om du tror att du har fått diskbråck och det smärtar väldigt mycket och gör att det är svårt för dig att gå och röra dig kan det dröja ett par dagar innan du kan göra något åt saken. Dock är det allt som oftast bäst att försöka röra på sig så mycket som möjligt trots att det gör ont. Då brukar det nämligen gå över snabbare.

  • Försök att motionera – gärna övningar som gör att rygg- och benmuskler jobbar
  • Lägg dig i fosterställning för att minska smärtan
  • Ta värktabletter för att det ska bli lättare att röra på dig då smärtan minskar
  • Försök utföra dina vardagliga ärenden och sysslor trots att du har diskbråck
  • Har du fått diskbråck i halsryggen kan det vara behagligt att lägga antingen armen eller handen bakom nacken. Har du diskbråck i ländryggen kan en kudde under benen hjälpa när du ligger på rygg.

Få hjälp av en fysioterapeut eller en naprapat

Om du inte riktigt vet hur du ska lägga upp ett träningsprogram anpassat efter ditt diskbråck kan du behöva hjälp med detta och då kan du ta kontakt med en fysioterapeut (sjukgymnast) eller en naprapat. Det är också värt att gå till en kiropraktor. Här kan du få behandlingar som hjälper till att minska smärtan och samtidigt få tillbaka din rörlighet.

Tänk på att analysera behandlingarna också för att se så att du verkligen blir bättre. En del finner att andra behandlingsmetoder kan fungera så som exempelvis akupunktur, ultraljud och tens. Dock finns det inga studier kring huruvida detta verkligen läker ett diskbråck.

Operera ett diskbråck

I snitt är det var tionde person som behöver opereras som följd av sitt diskbråck för att smärtan inte går över. Majoriteten av alla som opereras blir återställda och slipper att ha ont. Känner du att ditt liv och din vardag blir problematisk tack vare ditt diskbråck kan du diskutera en eventuell operation med din läkare. För att du ska få tid för en operation brukar läkaren se över följande:

  • Ditt diskbråck har orsakat en nervrotssmärta i benet och smärtan har inte avtagit efter behandlingar under en period på två till tre månader. Ibland kan det bli aktuellt med en mer akut operation i antingen ländryggen eller halsryggen.
  • Om ditt diskbråck påverkar nerverna så att det blir ett tryck på antingen urinblåsan eller ändtarmen. Det innebär att du inte kan kontrollera urinen eller avföringen.
  • Du tappar känseln och blir förlamad i antingen benet eller armen.
I samband med en operation av diskbråck i ländryggen kommer läkaren att göra ett snitt som skapar en öppning mot disken. På så vis kan läkaren hålla nervroten åt sidan och sedan ta bort det smärtande diskbråcket. Den här operationen betyder att du fortfarande kan röra på kroppen som vanligt om du ser till att gå på rehabilitering efteråt.

Personer med diskbråck i halsryggen kan behöva genomgå en så kallad steloperation. Vid en sådan plockar läkaren ut disken mellan kotorna och ersätter den med ett ben. Detta ingrepp gör att en del av ryggraden blir orörlig efter operationen. Även denna operation kräver viss rehabilitering efteråt.