Armbågsskydd
Betygsätt denna artikel

Armbågsskydd

Ont i armbågen kan uppstå av flera anledningar. Det kan röra sig om exempelvis en inflammation eller en muskelbristning. I och med att smärtan allt som oftast orsakas av flera mindre lokala inflammationer i själva armbågen brukar besvären benämnas som överbelastningsskador. För att avlasta och behandla problemen kan bland annat ett armbågsskydd användas.

I dag finns det flera olika produkter inom segmentet med armbågsskydd och armbågsstöd. Produkter i båda kategorier är utformade för att kunna behandla olika besvär som rör armbågen – allt från en svullen till inflammerad armbågsled ska kunna avlastas. Ett anatomiskt armbågsskydd hjälper också till genom lokal kompression och värmebehandling som lindrar smärtan. Skydden är dessutom konstruerade på ett sätt som gör att armbågen är fortsatt rörlig även vid användning. Majoriteten av skydden som finns tillgängliga på marknaden kan med fördel användas i både vardagen och vid träning.

Några av armbågsskyddens funktioner är att:

  • Stabilisera: Via ett armbågsskydd får din armbågsled extra stöd vilket i sin tur stabiliserar. Är du överrörlig kan ett armbågsskydd också hjälpa till att motverka problem så som översträckning.
  • Kompression: Ett armbågsskydd som verkar kompressionsgivande bidrar till att lindra eventuell svullnad och avlastar en smärtande armbågsled.
  • Skyddar: Liksom det hörs på namnet är en primär funktion att det ska skydda armbågsleden mot exempelvis stötar.

Våra tips av armbågsskydd

 

Tennisarmbågsskydd

 

Armbågsskydd

 

Back on Track Armbågsskydd

Välj rätt armbågsskydd

Sortimentet med armbågsskydd är brett och det gäller att välja rätt variant för att just dina besvär ska kunna behandlas. När det rör sig om smärta i armbågsleden på grund av lokala inflammationer brukar behandlingen kompletteras med antiinflammatoriska läkemedel utöver armbågsskyddet. Det finns olika problem relaterade till armbågen. Några vanliga exempel på armbågsrelaterade besvär:

  • Tennisarmbåge: Personer som får ont i armbågen har inte sällan drabbats av en så kallad tennisarmbåge. Med andra ord har det senfäste som sträcker handen och fingrarna som är beläget på utsidan av armbågen blivit inflammerat. Överbelastning är en vanlig orsak. Symptom på tennisarm är främst smärta i armbågen när du använder handen och handleden.
  • Golfarmbåge: Har du däremot ont på insidan av armbågen har det ofta att göra med en så kallad golfarmbåge. Besvären kan liknas vid tennisarmbåge men smärtan känns i armbåges inre senfäste.
  • Slemsäcksinflammation: Har du ont på den yttre spetsen av armbågen kan det innebära att du har fått en slemsäcksinflammation. Ett annat namn för detta besvär är ”studentarmbåge”. Anledningen till det är att armbågens spets har belastats genom exempelvis stöttning mot ett skrivbord eller annat hårt underlag.